lang_flag
ONLINE BIZNIS I KORONA
Pretraži
09.07.2020

ONLINE BIZNIS I KORONA

online biznis KUJKA DIGITALNI MARKETING

ONLINE BIZNIS I MARKETING POSLE KORONE

ONLINE BIZNIS – PROMENA PRAVILA

Da li je Vaš biznis online? Promene životnog stila u doba korone, kada potrošači provode mnogo više vremena na kompjuteru online nego ranije, primorale su mnoge kompanije/preduzetnike da evoluiraju ili se adaptiraju novim uslovima poslovanja. Brendovi i biznisi koji su imali ustoličene pozicije i razvijeno online poslovanje uglavnom su zadržali svoje mesto na tržištu, a u nekim slučajevima čak i povećali prodaju. U procesu adaptacije online biznisa epidemija je iznedrila i brojne nove internet proizvode, prezentacije, web shop-ove i drugo, ali, – Šta dalje?

POSLEDICE VIRUSA

I to ne samo na zdravlje… Privreda mnogih zemalja i time veliki broj kompanija/preduzetnika osetili su posledice virusa na finansijskom planu. Brojne kompanije su, na žalost, kao lične mere zaštite pribegle i otpuštanju izvesnog broja radnika. Marketinška odeljenja širom sveta takođe su zatečena promenom igre na tržištu. Međutim, najbolja među njima uspešno su se prilagodila situaciji prepoznajući snagu empatije i ličnog pristupa klijentima. Bilo da se nalazimo u prvom ili drugom talasu korone, većina trgovaca se sada nalazi na nekoj vrsti raskršća. Kako se prilagoditi novim okolnostima? Šta treba imati na umu na duge staze i u trenutnoj situaciji – Digitalna agencija KUJKA ima nekoliko tema za razmatranje.

ONLINE BIZNIS – ISKORISTITE MOGUĆNOSTI DIGITALA

Novi oblici ponašanja klijenata na mreži primorali su biznise da modifikuju modele poslovanja i mnogo se više posvete online prodaji i sveukupnom online prisustvu. Morate priznati da nije lako zadržati pažnju svih onih ciljnih grupa koje smo s pažnjom pratili i analizirali. Preko noći iznikle su grupe za podršku preduzetnicima, mladim kompanijama i biznisima koje su se svesrdno međusobno solidarisale. A šta ako se niste našli među njima? Kako su vas videli, i da li su vas pronašli i prepoznali vaši klijenti ili potrošači? Zatvoreni ili barem izolovani od redovnih poslova, obaveza i rituala promenili su neke značajne paterne ponašanja na internetu, ali i životne navike. Ako pripadate grupi koja se nije prilagodila – koliko vas je to koštalo?

ONLINE BIZNIS I DRUŠTVENE MREŽE

Ako govorimo o društvenim mrežama, fokus sadržaja nije više (samo) promocija i prodaja. Barem ne na način kako je to bilo pre. U jeku epidemije, biznisi su se aktivirali na polju stvaranja zajednica i isticanja empatije, solidarnosti, podrške i motivacije. U tren oka content marketing postaje još važniji. Korisne informacije, besplatne usluge, saveti i saosećanje postaju glavni metod držanja pažnje klijenata koji više neko ikada imaju potrebu za povratnom informacijom i komunikacijom. Pa kako smo to zaboravili – ovo su ipak društvene mreže? Ažurnost i odgovaranje na pitanja korisnika, potrošača ili klijenata i stimulisanje komunikacije danas su važniji nego ikada. Ne smete više posmatrati klijente kroz analitiku, sfere interesovanja i pol, danas ih morate i upoznati!

INTERNET MARKETING I BUDŽETI

Budžetski pomak odnosno fokus pomerio se na mreže. Ova promena nije izneađujuća s obzirom na cene i fleksibilnost ovog medijskog prostora. Ovo je rezultat toga što digitalni mediji u datim, vanrednim okolnostima drže više pažnje i troše se većom brzinom. Mrežni način života potrošača, online biznisi su iskoristili su u pravcu programskog oglašavanja, prikazivačke oglase i nikad popularnije video formate. Nativno oglašavanje je ostalo je odličan način za pronalaženje ciljne grupe i za potvrdu kvalitetnog, korisnog i relevantnog sadržaja/proizvoda. Ova prirodna forma reklamiranja, zbog pozitivnog korisničkog iskustva, posebno je postala korisna u sferi eCommerce biznisa. E-mail marketing (koji je odlično funkcionisao i pre) sada doživljava procvat kroz deljenje benefita, korisnog sadržaja i proizvoda koji zadovoljavaju potrebe potrošača.

ONLINE BIZNISI KOJI SU PROFITIRALI

Sada je vreme kada se otkriva koliko je zaista osetljiv vaš prodajni i(li) proizvodni lanac, i kako da to prevaziđete ili popravite. Na žalost niko zaista ne zna kada će pandemija proći i kada će se ljudi moći vratiti redovnom načinu života. Vanredne okolnosti pomogle su online poslovanje i podstakle evoluciju online biznisa i ubrzali još više digitalizaciju šitom sveta. Primećujemo kako se potrošnja smanjuje u mnogim industrijama. Sektor turizma, maloprodaja, neke grane proizvodnje… samo su neke od privrednih grana koje su značajno ekonomski stradale. S druge strane usluge poput dostave hrane, lekova ili online vesti imaju više koristi nego ikad od svog prisustva na mreži.

DIGITALNA REŠENJA ZA NEIZVESNU BUDUĆNOST

Pitanje je kako i koliko će se stvari i svet oko nas promeniti kada ovo stanje bude gotovo ili kad ekonomska kriza prođe. Svedoci smo različitih napora privrede, industrija i promena marketinških strategija koje pokušavaju da anticipiraju posledice pandemije. Potrebno je razmotriti više digitalnih rešenja, pažljivo osluškivati potrebe klijenata i biti fleksibilan. Različita digitalna rešenja, vebinari, online edukacije, virtuelne posete lekaru, ili fitnes treninzi su samo neki od krajnje jednostavnih primera dobrih rešenja do kojih dolazi kada je fizički kontakt ograničen. Ovo su samo neki od mnoštva dobrih digitalnih, online odgovora na nove, izražene potrebe korisnika koji su u izolaciji, rade od kuće ili su pak izgubili posao. Imajte na umu da i u ovo vreme, koje možemo opisati kao haotično i nezivesno – postoje biznisi koji su uspešno iskoristili trenutak i priliku za razvoj.

KAKO O(P)STATI POZITIVAN?

Važno je ostati dugoročno fokusiran i ne zanemariti nove mogućnosti razvoja i rasta. Budite spremni za oporavak i prepoznavanje novih/starih potreba svojih klijenata. Pripremite svoje web shop-ove, sajtove, adaptirajte proizvode i kampanje koje će održavati optimizam i pomagati vašoj ciljnoj grupi. Pripremite se za drugačiju, proširenu online i offline raspoloživost za momenat povećane potražnje vaših proizvoda ili usluga. Spremite svoje promocije i podsticaje da privučete pažnju ljudi. I iznad svega, razumite da sada svi radimo ne samo da preživimo, već i da uspemo – kroz promene. Setimo se samo Darvina i definicije prirodne selekcije koja je uvek aktuelna: Preživljavaju najpodobniji.

Unapredite svoj biznis

KUJKA.COM

 besplatna  konsultacija