lang_flag
Kako unaprediti sajt uz pomoć internet marketinga: 5 saveta za bolje online poslovanje
Pretraži
22.01.2021

Kako unaprediti sajt uz pomoć internet marketinga: 5 saveta za bolje online poslovanje

Kako unaprediti sajt uz pomoć internet marketinga?

U 2020. godini je digitalno prisustvo vrtoglavo dobilo na značaju a pitanje kako unaprediti sajt i obezbediti bolje online poslovanje su sebi postavljali mnogi vlasnici malih, srednjih, pa i velikih preduzeća, bez obzira na delatnost. Kako u 2021. godini ovaj trend može samo da se nastavi, nakon priče o tome šta sve podrazumeva izrada (kvalitetnog) sajta i kako se u skladu s tim formira cena izrade sajta nadovezujemo se savetima za unapređenje i bolji plasman vaše online prezentacije uz pomoć aktivnosti iz domena internet marketinga.

Budući da je internet marketing veoma širok pojam, fokusiraćemo se na one aktivnosti iz njegovog domena koje najbolje mogu:

  • da pretvore posetioce vaše internet stranice u vaše klijente ili kupce,
  • da povećaju promet i
  • da podstaknu bolje rangiranje na Googlu i drugim pretraživačima.

1. Saznajte šta je optimizacija sajta i primenite je

Verovatno ste bar negde usput čuli za SEO. Naime, u poslednje vreme se ovaj pojam i na našim prostorima sve češće spominje i prepoznaje kao smisleno dugoročno ulaganje i siguran put do uspeha. SEO je zapravo skraćenica za Search Engine Optimisation odnosno za optimizaciju (sajta) za pretraživače.

Zašto vam je potreban SEO i kako unaprediti sajt uz njegovu pomoć?

Potreban vam je zato što je 2021. godine SEO od presudne važnosti za lakše pronalaženje vašeg biznisa online. SEO predstavlja seriju opcija i podešavanja koji određuju kako se vaš sajt rangira u pretraživačima u odnosu na relevantne ključne reči.
Možda ste čuli pitanje: “Koji ste na Google-u?” Upravo se tu misli na SEO optimizaciju. Ideja je da se prilikom pretraživanja proizvoda ili usluga koje vaša firma nudi, vaš sajt pojavi među prvima. Za težnju da se nađemo pri vrhu prve strane pretraga zaslužna je psihologija savremenog čoveka koji sve i da ima vremena i strpljenja da lista dalje od te prve strane (a znate i sami da nema), ne želi da rizikuje da ih protraći na nešto što mu ne uliva onoliko poverenja koliko prvih nekoliko rezultata pretrage.
Ukoliko je konkurencija velika, i SEO optimizacija je velika borba. U tom smislu dobro je da imate određen budžet koji ste spremni da uložite u optimizaciju sadržaja na sajtu. Takođe, imajte na umu da je ulaganje u SEO dugoročno ulaganje i da se rezultati ne očekuju preko noći.

2. Razmotrite PPC oglašavanje

Kako stvari trenutno stoje, kada vaši potencijalni kupci pretražuju fraze koje ih mogu dovesti do vas, velike su šanse da će prvo što će ugledati na ekranu sa rezultatima pretrage biti – plaćeni oglasi. Tzv. PPC oglasi su najzastupljeniji na Google pretragama, a istovremeno su jedan od najbržih načina putem kojeg možete doći do novih posetioca. PPC odnosno Pay Per Click oglasi su forma reklamiranja u kojoj se za oglašavanje sajta plaća samo kada neko klikne na vaš oglas.

Zašto vam je potrebno plaćeno oglašavanje i kako unaprediti sajt uz njegovu pomoć?

Potrebno vam je zato što je to jedan od najefikasnijih načina za povećanje poseta web sajtu. Ipak, da bi se vaš sajt prikazao u vrhu rezultata pretrage i među oglasima, potrebno je da dobro postavite reklamu za ključne reči i pojmove koje ciljate (prodajete) i da ona bude optimizovana. U zavisnosti od konkurencije koja cilja iste ključne reči i usluge zavisi i cena reklame. Veći broj klikova na sajt značiće i više novca koji je potrebno da izdvojite za kampanju.

3. CRO – savladajte i ovu skraćenicu, isplatiće se

O, ne, još jedna skraćenica! Možda zvuči zbunjujuće i naporno, ali u pitanju je jedna veoma logična strategija. CRO odnosno Conversion Rate Optimization ili u prevodu optimizacija stope konverzija je tehnika napredne SEO optimizacije. Cilj ove optimizacije je da posetioce vaše web stranice pretvori odn. konvertuje u aktivne korisnike.
Šta sve može da bude konverzija? Konverzija može da bude:

  • kupovina proizvoda,
  • pretplata na newsletter,
  • pregled video saržaja,
  • preuzimanje sadržaja,
  • povećanje broja poziva itd.

Zašto vam treba CRO i kako unaprediti sajt uz njenu pomoć?

Dakle, SEO optimizacija služi za dovođenje saobraćaja, a CRO da taj saobraćaj pretvori u zaradu ili nove klijente. Za uspešnu CRO optimizaciju potrebno je pratiti kretanje i ponašanje korisnika web sajta, važno je imati zanimljiv sadržaj i motivisati posetioce, a pre svega pažljivo definisati ciljeve i testirati, testirati, testirati dok se ne otkrije koja taktika najbolje funkcioniše.

4. Uložite u copywriting

Kada imate sajt, potreban vam je sadržaj, i to razume se ne bilo kakav. Potreban vam je sadržaj dobro napisan i za posetioce i za algoritam pretraživača. Šta to znači? To znači da vam treba sadržaj koji će pre svega posetiocu pobuditi pa zatim i držati pažnju dovoljno dugo i kvalitetno da poželi da dalje prelista vaš sajt i konvertuje se u vašeg klijenta, kupca i sl. Dalje, to znači da sadržaj treba da se “dopadne” i pretraživačima, a koji “vole” web sajt koji je redovno update-ovan originalnim i korisnicima interesantnim sadržajem, koji je optimizovan i ima solidnu količinu teksta.
A kakve veze copywriting ima sa svim ovim? Pa, sve gore navedeno je zapravo svojevrsna definicija onoga čime se bavi copywriting odnosno copywriter.

Zašto vam treba copywriting i kako unaprediti sajt uz njegovu pomoć?

Potreban vam je dakle da biste imali sadržaj koji je ne samo sam po sebi kvalitetan, već je i sadržaj koji prodaje, a kao takav će značajno unaprediti vaš sajt i u smislu boljeg rangiranja i većeg broja poseta i konverzija.

5. Povežite se sa svojom ciljnom publikom na društvenim mrežama

Društvene mreže su idealno mesto na kom možete kreativno prezentovati i reklamirati svoj biznis. Možete prikazati sve što nudite na originalan, zabavan i kreativan način – putem videa, mimova, statistike, citata i drugih kreativnih rešenja.

Zašto vam je potrebno da budete aktivni na odgovarajućim društvenim mrežama na odgovarajući način i kako unaprediti sajt ovim putem?

Važno je napomenuti da nije sasvim svejedno koji sadržaj ćete plasirati, kada, kako i na kojoj društvenoj mreži. I zato ako vođenje društvenih mreža prepustite pažljivo biranim profesionalcima, možete mnogostruko povećati broj odgovarajućih pratilaca na društvenim mrežama iz vaše ciljne grupe, koji će poželeti da posete i vaš sajt i postanu vaši klijenti/kupci.

Kako unaprediti sajt uz pomoć internet marketinga i održati rezultate?

Kada bismo morali da sažmemo čitav ovaj tekst u jedan savet, on bi glasio: Iskoristite sve što vam internet marketing pruža. No, morali bismo da dodamo i jednu kratku ali važnu napomenu: Iskoristite to na pravi način! Jer, samo uz dobar plan i strategiju možete za početak doći do željenih rezultata, a onda ih i održati i ostvariti konstantan priliv posla.

KUJKA tim vam stoji na raspolaganju za kreiranje upravo ovakvog plana i strategije po vašoj meri. Kontaktirajte nas i krenimo u realizaciju vaših ciljeva što pre, jer ni konkurencija ne gubi vreme!

Unapredite svoj biznis

KUJKA.COM

 besplatna  konsultacija