lang_flag
INTERNET MARKETING - ISKUSTVA 2020.
Pretraži
27.08.2020

INTERNET MARKETING - ISKUSTVA 2020.

KUJKA digitalna agencija

INTERNET MARKETING – DIGITALNA AGENCIJA KUJKA

DIGITALNA AGENCIJA KUJKA – NAŠA ISKUSTVA

Digitalni marketing u kratkotrajnom i mirnom početku 2020. godine… Digitalna agencija KUJKA, razmatrala je: koliko će kompanije utrošiti novca na različita kampanje i strategije, nove web sajtove. izradu web prodavnica, aplikacija i drugo…

Sačinjene su različite projekcije marketinških troškova malih i srednjih preduzeća.

A onda je sa pojavom pandemije Corona virusa, u skladu sa Marfijevim zakonom, neočekivano sve krenulo naopako. Brojne kompanije/preduzeća su bile prinuđene da smanje troškove poslovanja i preusmere marketinške i druge budžete za druge namere.

Ipak, iako živimo u izazovno vreme, izvestan broj kompanija je okolnosti iskoristilo da u vanrednoj situaciji otkrije šta (ne) funkcioniše u njihovim marketinškim strategijama, digitalnim kanalima i nastupima

Manji broj preduzeća našao se u problemima:

 • nepostojećeg web sajta ili prodavnice,
 • u ograničenjima zastarelog web sajta ili pak
 • prodaje proizvoda i usluga samo preko Facebook-a, Instagrama i drugih portala/prodajnih kanala.

klijenti digitalna agencija KUJKA

ŠTA SMO OTKRILI O ONLINE BIZNISIMA?

KUJKA digitalna agencija napravila je malo istraživanje unutar svojih redova.

Anketiranjem vlasnika i menadžera različitih kompanija/preduzeća i njihovim digitalnim strategijama, pitali smo ih kojim poslovnim ostvarenjima se nadaju u ovoj godini. Saznali smo da se u malim i srednjim preduzećima sve više ulaže u korišćenje sopstvenih resursa i pronalaženje kreativnih rešenja unutar firme.

Analiza je pokazala sledeće:

 • Skoro sva anketirana mala i srednja preduzeća imaju izdvojen budžet za društvene mreže i online strategiju za pronalaženje kupaca;
 • Skoro sva preduzeća koriste se e-mail marketingom kako bi olakšala i produbila ličnu vezu sa klijentima/kupcima;
 • Iskustva sa dugogodišnjim klijentima pokazala su da: razvijeni online biznis i internet marketing predstavljaju ozbiljnu poslovnu prednost;
 • Izvestan broj kompanija počinje da se aktivno služi video marketingom. Potrošače očaravaju vlogovima i približavaju im se, eksploatišući medij koji trenutno drži najviše pažnje. U smislu publike, to su najviše Milenijalci koji predstavljaju i najaktivniju potrošačku grupu na internetu.
 • U nastojanju da smanje troškove, više od polovine malih preduzeća se oslanja na zaposlene koji, pored osnovnog posla barataju znanjima iz internet marketinga. Samo 16% ima zapošljava stručnjake čiji je jedini zadatak bavljenje online marketingom.
 • Otprilike jedna trećina malih kompanija i dalje koristi marketing putem štampe. Ovo ukazuje na to da je ovakav vid promocije nekolicini preuzeća i dalje efikasan metod reklamiranja.

KAKO VAŠA KOMPANIJA MOŽE EFIKASNIJE POSLOVATI UZ POMOĆ DIGITALNOG MARKETINGA?

 

KUJKA digitalna agencija

POSLOVNI CILJEVI 2020.

Internet marketing do kraja ove neizvesne 2020. godine ima pet najvažnijih ciljeva:

 • Konverzija potencijalnih klijenata
 • Povećanje web prometa
 • Podrška stvaranju prihoda
 • Povećanje angažovanja kupaca/klijenata i
 • Generisanje veće količine potencijalnih kupaca

DIGITALNA AGENCIJA KUJKA – 5 SAVETA ZA INTERNET MARKETING

 1. Odredite glavni cilj i misiju vašeg preduzeća do kraj 2020. godine.
 2. Gradite svoju online zajednicu.
 3. Izgradite snažno prisustvo na internetu – Budite u vrhu pretraga na Google-u i aktivirajte društvene mreže.
 4. Proširite i ojačajte marketing vaših web lokacija.
 5. Ne zaboravite na e-mail marketing i sve popularnije video formate.

internet reklamiranje beograd digitalna agencija

VAŠ MARKETINŠKI CILJ

Pre nego što započnete izradu marketingškog plana, morate odrediti svoj primarni digitalni marketinški cilj.

Naše iskustvo i istraživanje pokazalo je da preduzeća internet marketing koriste za:

 • Privlačenje potencijalnih klijenata;
 • Povećanje web prometa;
 • Podršku generisanja prihoda;
 • Povećanje angažmana postojećih, vernih kupaca/klijenata;
 • Ojačavanje sopstvenog online prisustva.

Iako se motivi i rezultati razlikuju, svi ovi napori imaju za cilj poboljšanje poslovanja i rad na prepoznatljivosti i konkurentnosti na tržištu. Dakle, i u vreme krize potrebno je da se odlučite čemu ćete se posvetiti kada je digital u pitanju.

U toj dilemi, pokušajte da objektivno sagledate situaciju i dugoročne ciljeve, ka 2021. godini, kako biste se kvalitetom i jedinstvenim prisustvom izdvojili od konkurencije.

GRADITE SVOJU ONLINE ZAJEDNICU

Jedan od ciljeva koji treba da imate u vidu u digitalnom svetu je online zajednica. To je mnogo više od pojma: ciljne grupe. Svaki prikupljen kontakt, e-mail adresa, poruka hvale, recenzija, kritika… je suvo zlato. Za početak postanite poznati i prepoznatljivi u svojoj zajednici. Uz konzistentan kvalitet vaših proizvoda/usluga i podršku vernih kupaca ili klijenata, možete izaći i van tog opsega i značajno proširiti bazu klijenata.

Ne zaboravite da je word of mouth, odn. lepa reč i preporuka vaših korisnika i dalje najbolja moguća besplatna reklama.

Dugoročno se vaši napori u vezi sa brendiranjem i kontinuiranim online prisustvom, iz kvalitetan odnos sa korisnicima, može pretvoriti u uticaj, koji nema cenu.

AH, TE DRUŠTVENE MREŽE

Izgradite snažno i aktivno prisustvo na društvenim mrežama.

Kako mogućnost direktne komunikacije licem u lice, trenutno nije preporučljiva, potrebno je da se kontinuirano aktivirate na društvenim mrežama. Jednostavno, mreže su danas funkcionalni aspekt mnogih poslovnih strategija. U zavisnosti od godina potrošača/klijenata, u fokusu su i e-mail marketing, video sadržaji i reklamiranje web lokacija.

Kada uz potencijal uračunate i spektar dostupnih društvenih mreža – Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn itd, postoje veće šanse nego ikad da se bolje povežete i prikažete svojoj ciljnoj grupi.

Društvene mreže podstiču angažman, transparentnu komunikaciju i izlaganje brenda. Ovi elementi podižu nivo personalizacije, ličnog prisustva klijentu, a time i nivo poverenja vaše korisničke baze.

marketing na društvenim mrežama

SEO OPTIMIZACIJA I MARKETING WEB STRANICA

Ako vaše preduzeće nema web sajt vaše prisustvo, na najbrže rastućem tržištu – Internetu (gde je i vaša konkurencija), u suštini ne postoji.

Dakle, imate odličan, optimizovan, responzivan web sajt u WordPress-u, odgovorite na sledeće pitanje:
Koji ste u pretragama na GOOGLE-u?

U 2020. godini, mala i srednja preduzeća investiraju u SEO optimizaciju i marketing web sajtova i stranica kako bi povećala digitalnu prisutnost i unapredila poslovanje.

Ovo se najbolje postiže kroz kvalitetan content marketing i izgradnju kvalitetnih odnosa sa korisnicima.

SEO optimizacija sajtova KUJKA

ZASLUŽITE POVERENJE SVOJIH KLIJENATA

Kampanje se fokusiraju na kreiranje i promovisanje korisnih sadržaja u formi bloga ili videa. Zasnivaju se na rešavanju problema korisnika/ciljne grupe. Privlačne su jer su verodostojne, emituju empatiju i prenose misiju vaše kompanije/preduzeća.

Na taj način, pružanjem relevantnih informacija kroz sadržaj na web sajtu, u blogu ili vlogu, lakše dopirete do svojih klijenata/kupaca i održavate njihovo interesovanje.

Reklamiranjem ovakvog sadržaja na društvenim mrežama, nalazite klijente tamo gde su trenutno i dovodite ih na svoj web sajt.

Sve ovo, naravno, podrazumeva da digitalna agencija sa kojom sarađujete prati digitalno tržište i aktuelne trendove u vašoj niši. To vam dozvoljava da budete jedinstveni, da kreirate pravovremeni, relevantni sadržaj za svoje klijente, uz neodoljivu i zapaženu dozu ličnog pristupa problemu.

E-MAIL MARKETING IS NOT DEAD

Naprotiv, pokazalo se da adekvatno korišćenje mogućnosti e-mail marketinga poboljšava zadržavanje klijenata u bazi ili pak na web sajtu. Kako u mejlu postoji mnogo više prostora za personalizaciju i prilagođavanje, ovakav način povezivanja sa klijentima pozitivno utiče na njihovo ponašanje.

Ukoliko želite da proširite domet i uticaj svog brenda/kompanije – ne potcenjujte benefite ličnog pristupa i sve druge opcije koje vam newsletter pruža.

e mail marketing KUJKA digitalna agencija

VIDEO? – VIDEO.

Sve više malih preduzeća razmatra interaktivnu i privlačnu vrednost video marketinga.

Kratak, vizuelno primamljiv video može učiniti čuda za povećanje broja vaših klijenata. Za kreiranje videa koji će stimulisati vašu ciljnu grupu (a i širu publiku) nije potreban profesionalni softver, već samo dobra ideja koja odgovara njihovim potrebama.

Statistički, video snimci omogućavaju prosečnom korisniku da provede oko 80% više vremena na određenoj web lokaciji.

Ipak, iako više od polovine potrošača želi da vidi više video sadržaja brendova i kompanija koje podržavaju, tek se oko 1/3 malih preduzeća 2020. godine upustilo u aktivno kreiranje ove vrste sadržaja.

KO JE VAŠA CILJNA GRUPA?

Upoznavanjem niše, odnosno ponašanja vaših kupaca, i proučavanjem nivoa prometa i njihove angažovanosti online, digitalna agencija KUJKA može pronaći teren koji vašem biznisu donosi najviše benefita.

ODAKLE POČETI?

Kao što smo rekli na početku – treba početi od konkretnog cilja.

Radeći na dugoročnim ciljevima – raspodeljenim na nekoliko manjih, ili po fazama, pametno strukturišete svoj celokupni digitalni nastup i marketinški plan.

Iz našeg ugla – svaki posao je drugačiji, svako preduzeće je drugačije i svaki klijent je jedinstven.

Ipak, imajte na umu, iako je ovo vreme dobro da testirate različite strategije i isprobate nešto novo, postoje proverene, dragocene i efikasne marketinške metode.

KAKO GRADITI SVOJE PRISUSTVO ONLINE?

Mnogi ljudi sa dobrim poslovnim idejama, mnogi vizionari, jednostavno nemaju vremena da se bave programerima, marketingom, blogovanjem, snimanjem, influenserima i procesom da svoj brend sele ili grade od nule.

Ipak, to ne znači da se treba prepustiti bilo kojoj digitalnoj agenciji bez znanja o tome šta vam tačno nude i šta vam naplaćuju.

DIGITALNA AGENCIJA KUJKA

Nudi čitav set poslovnih rešenja, stručnih saveta, kontakata i posebnih pogodnosti za mala i srednja preduzeća, koja su temelj naše privrede.

Bez obzira na to da li tek počinjete ili već vodite svoj posao, uz pomoć naših stručnih saveta, našeg iskustva i posebnih ponuda možete unaprediti svoje poslovanje.ž

Stojimo vam na raspolaganju da zajedno pronađemo ono što bi najviše odgovaralo vašem biznisu i da sačinimo najbolji moguči plan razvoja vašeg online poslovanja.

Dozvolite nam da zaslužimo vaše poverenje, kontaktirajte naš tim još danas!

Unapredite svoj biznis

KUJKA.COM

 besplatna  konsultacija