lang_flag
Od čega zavisi cena izrade sajta - ultimativni vodič
Pretraži
04.12.2020

Od čega zavisi cena izrade sajta - ultimativni vodič

Cena izrade sajta zavisi od više faktora

Koliko iznosi cena izrade sajta? Zar je to toliko komplikovano pitanje da čovek može da naiđe na toliko oprečnih informacija? Da li je moguće da odgovor na ovo pitanje varira od toga da se sajt može napraviti besplatno, preko informacija o povoljnim sajtovima za svega 50-100€, pa do cifara od par desetina hiljada evra? Da, apsolutno je moguće. Pitanje jeste kompleksno, ali nije neobjašnjivo. Zato smo sastavili ovaj ultimativni vodič kroz formiranje cene izrade sajta, koji nikoga neće ostaviti zbunjenog!

Top 8 pitanja od kojih zavisi cena izrade sajta

Koliko košta izrada web sajta je pitanje koje muči veliki broj vlasnika biznisa ili osoba koje pokreću samostalni biznis. Vrlo malo agencija ističe cene izrade sajtova ili eventualno daje samo okvirnu cenu iza koje može stajati dosta dodatnih troškova. Ovo je 8 najosnovnijih pitanja na koje treba da odgovorite pre nego što se upustite u proces potraživanja izrade web sajta i procenite šta je skupo, a šta povoljno:

 1. Šta želite od vaše online prezentacije?
 2. Šta vam je potrebno?
 3. Kojom vrstom biznisa se bavite?
 4. Šta vaš idealni klijent/kupac treba da sazna, vidi ili uradi prilikom posete vašem sajtu?
 5. Koje su sve opcije i detalji koje web sajt treba da ima (online kupovina, blog, forum, chat, e-mail lista…)?
 6. Koji su vaši dugoročni planovi i ciljevi?
 7. Koje dodatne usluge želite (npr. iz oblasti internet marketinga)?
 8. Koliki je vaš budžet?

Dakle, u igri je mnogo faktora i svaki projekat je priča za sebe. Kao što vidite, toliko toga zavisi od individualnih odgovora na ova pitanja da vas sigurno više ne čudi što digitalne agencije mahom traže sastanak 1 na 1 kako bi otkrile pravi potencijal vašeg biznisa i pronašle najbolje moguće rešenje za vas.

Koliko kosta izrada sajta – jedan logični niz

Najkraće rečeno, troškove izrade sajta čine:

 1. cena izrade sajta,
 2. cena održavanja sajta i
 3. marketing vašeg biznisa.

Ovaj vodič posvetili smo prvenstveno izradi sajta – cena izrade sajta varira pre svega u zavisnosti od:

 • same agencije i generalnih cena njihovih usluga,
 • kompleksnosti projekta.

Dalje, složenost projekta zavisi od odgovora na onih 8 pitanja sa početka, sa posebnim osvrtom na to kakvu vrstu biznisa imate odnosno koja vam vrsta online prezentacije treba.

Koji tip biznisa vodite?

Složićete se da je logično da cena izrade sajta ne može biti ista za potrebe malog, srednjeg i velikog biznisa. Kom tipu vi pripadate?

Mali biznisi, jednostavnije potrebe

Ovde je obično dovoljan osnovni sajt koji daje informacije o vašem poslovanju i zahteva vrlo malo personalizacije. Obično je to nekoliko stranica, galerija, deo “O nama” kao i kontakt stranica/forma.
Za mali biznis može biti dovoljno da se implementira već neko gotovo rešenje (tema), što je svakako povoljnija varijanta kada je u pitanju cena izrade sajta. Međutim, treba obratiti pažnju jer ovo može da izazove veće troškove održavanja na duže staze, budući da je gotovo rešenje radila druga firma.

Srednji biznisi često iziskuju online prodavnicu

Oni obično zahtevaju komercijalne sajtove.
Srednji biznisi imaju potrebu za:

 • većim stepenom personalizacije;
 • specifičnim izgledom, u zavisnosti od posla kojim se bave;
 • stalnim menjanjem sadržaja na sajtu.

Ovo poslednje ispunjava se uz pomoć nekog od CMS rešenja.

Šta je CMS?

CMS je skraćenica za Content Management System, a u prevodu znači: sistem za upravljanje sadržajem. Ovo je alat koji služi za prikaz i adaptaciju teksta, slika, video sadržaja, članaka itd. Iako CMS nije neophodan, posedovanje ovakvog rešenja čini sajt mnogo efikasnijim. CMS može uštedeti vaše vreme i količinu posla (čitaj: novac), odnosno angažovanje trećeg lica za redovno održavanje i osvežavanje sadržaja sajta. U zavisnosti od CMS rešenja za koje se odlučite može da varira i ukupna cena izrade sajta. Takođe, ako nema CMS-a, onda biste morali da poznajete osnove HTML-a (programiranja) da biste mogli da menjate sadržaj na svom sajtu.

E-commerce ili internet prodavnica

Ono što je jako često potrebno jednom srednjem biznisu je online prodavnica. Izrada internet prodavnice podrazumeva brz i lak pregled i kupovinu proizvoda, uz integraciju online plaćanja. Izrada online prodavnice podrazumeva:

 • samu izradu i dizajn gde je potrebno,
 • slike proizvoda,
 • uslugu copywriting-a odnosno pisanja i isticanja opisa i specifikacija proizvoda,
 • CMS,
 • beta testiranje.

Cena izrade web prodavnice zavisi od:

 1. njenih dimenzija,
 2. broja proizvoda,
 3. drugih specifičnih funkcija koje su potrebne.

Sajt za veliki biznis je složena priča

On podrazumeva:

 • custom made rešenja i vizuale,
 • CMS,
 • jedinstvenu funkcionalnost,
 • dodatne funkcije kao što su: personalizovani development, integracija bloga, kreiranje multimedija, forum, blog, chat sa tehničkom podrškom…

Cena izrade sajta – troškovi iza kulisa

Sada kada smo razjasnili neke osnovne okolnosti i elemente koji formiraju cenu izrade veb sajta, u ovom vodiču moramo napomenuti da postoje i dodatni troškovi koje treba razmotriti kada se planira cena izrade sajta.

Zakup domena i hostinga – neizbežni troškovi

Domen je unikatan za vaš sajt, on je vaša svojevrsna lična adresa u online svetu, i treba verno i prepoznatljivo da predstavlja vaš biznis, brend ili naziv firme. Uopšte nije svejedno koji ćete domen zakupiti i važno je da izaberete odgovarajući.
Domen može imati različite ekstenzije – npr. .com, .rs, .co.rs, .net, .org. Cena zakupa domena varira za različite ekstenzije i uglavnom se kreće u rasponu od 800 do 2000 dinara za gore navedene uobičajene varijante, a plaća se najčešće na godišnjem nivou.
Uz domen morate zakupiti i hosting – prostor na serveru koji omogućava da vaš sajt bude vidljiv na internetu. Ovde se cene kreću od minimalnih 3000 dinara na godišnjem nivou, pa naviše.

SSL sertifikat – šta je sad pa to?

SSL sertifikat – zvuči komplikovano, a zapravo se radi samo o tome da li ćete u URL-u imati “https” (umesto “http”). To jedno “s” možda zvuči nebitno, ali igra važnu ulogu, pre svega u bezbednosti. Naime, SSL sertifikat štiti vaš sajt kao i njegove posetioce, tako što omogućava bezbedan prenos osetljivih, poverljivih podataka preko interneta. Prisustvo tog jednog “s” ne samo što može da ulije poverenje posetiocima i podstakne ih na dalju interakciju sa vašim sajtom i vašim biznisom, samim tim ih pretvarajući u potencijalne klijente tj. kupce, već može pozitivno uticati i na pozicioniranje vašeg sajta na pretraživačima.
SSL sertifikat se obično plaća na godišnjem nivou. Cene se kreću od 3000 dinara pa naviše. Mogu se naći i ponude za besplatan SSL sertifikat uz zakup hostinga.

Da li baš mora profesionalni web dizajn?

Ne mora, ali da bi vaš sajt bio i estetski privlačan i efikasan, on mora biti profesionalno dizajniran.
Ukoliko tek lansirate svoj novi web sajt ili pak redizajnirate postojeći, potrebno je da uložite novac u dizajn i testiranje. U zavisnosti od vrste sajta koju imate, od dimenzija promena i personalizacije koja je potrebna, cene web dizajna mogu varirati.

Šta su teme u kontekstu izrade sajta i da li su za mene?

Neka CMS rešenja – pre svega WordPress sajtovi koji su trenutno najpopularniji – imaju opciju upotrebe gotovih tema koje dozvoljavaju promene i formatiranje sajta u trenutku. Teme su veoma zgodna stvar, naročito ako tek započinjete svoj blog ili online biznis. Besplatne teme zvuče primamljivo, i tu ništa nije sporno osim toga da se lako može desiti da vaš sajt izgleda slično kao neki drugi. Pored besplatnih tema, postoje i Premium WordPress teme čije cene zavise od njihovih karakteristika. Možete dobiti i ekskluzivna prava na upotrebu neke teme, ili (za određeni iznos) zahtevati njenu personalizaciju.

Da li je responzivni web dizajn baš toliko važan?

Već godinama unazad Google sve više favorizuje i bolje rangira sajtove koji su mobile friendly, odnosno responzivni (brzi u učitavanju) za mobilne uređaje. Ovakvi sajtovi detektuju sa koje platforme ili uređaja korisnik poziva i koristi sajt, pri čemu se njegov dizajn i izgled prilagođavaju tom uređaju. Danas su skoro svi novi sajtovi prilagođeni mobilnim telefonima i naša je preporuka da to bude slučaj i sa vašim.

Cena izrade sajta više nije misterija, zar ne?

Nadamo se da kada je u pitanju izrada sajta cena više nije nešto zbunjujuće i da razumete kako se ona formira i od čega sve zavisi. Kujka tim vam rado stoji na usluzi za bilo kakva dodatna pitanja i objašnjenja na ovu temu, kao i za individualne upite koji se tiču vaše specifične situacije i potreba.

Ako želite da saznate koliko kosta izrada websajta po vašoj meri, javite nam se! Zajedno ćemo proći kroz sve gore navedene stavke i doći do konačne cifre, a pre svega do najboljeg rešenja za ostvarenje vaših ciljeva!

Unapredite svoj biznis

KUJKA.COM

 besplatna  konsultacija